Blog

Elämää palomuurien jälkeen

Palomuurit, nuo bittiteiden tukkeet, ovat ilahduttaneet tietoturvakauppiaiden budjetteja jo hyvän aikaa kolmatta vuosikymmentä. Mutta mikä on firewallin rooli vuonna 2021? Reititin hoitaa NAT-osoitemuunnoksen, isoveli nimeltä pilvi kyttää tietoturvaa rajattomin resurssein ja käyttäjätkin ovat kotosalla, kaukana palomuuriparasta. Palomuurikeskeinen tietoturva-arkkitehtuuri pohjaa mitä vahvimmin luottamukseen. Luotamme siihen, että verkko palomuurin takana on hyvä ja turvattu. Iso, vahva palomuuriContinue reading “Elämää palomuurien jälkeen”

Onko pilveen vain menolippuja?

Pilveen mennään usein rytinällä pelkkä menolippu taskussa. Koska kaikki sinne pyrkivät, miksi ihmeessä miettiä jo etukäteen exit-strategiaa? Mutta tarpeen se on silti ja minäpä kerron miksi. Oikeastaan paluukaistan unohtaminen jopa hämmästyttää. Kuvittelisi ainakin riskinhallintajamppojen haluavan undo-toiminnallisuuden jokaiseen projektiin. Myönnettäköön, että itse näen julkipilven tehokkaimpana tapana tuottaa IT-palveluita. En usko näkeväni montaakaan tapausta, joissa aidosti teknisetContinue reading “Onko pilveen vain menolippuja?”

Putoaako pilvi (taivas) päähäsi?

Naapuripilvi, pilvinaapuri, lähipilvi, kaupunkipilvi. Pilven reunasta puhuvat nyt niin IT-ihmiset kuin pilviekspertitkin. Pilvi ei enää pysy taivaalla, vaan laskeutuu alas valtavista konesaleista pienempiin datakeskuksiin. Tätä kutsutaan “reunalaskennaksi” (eli edge computing).  Reilun kymmenen vuotta pilvi oli kuin jokin abstrakti elementti, kaukana sijaitseva kaikkien konesalien äiti, johon kannatti kaikki palvelut työntää. Kun se oli halvinta siten. JaContinue reading “Putoaako pilvi (taivas) päähäsi?”

MPLS on kuollut!

Se, mikä toimi loistavasti vuosikymmeniä sitten, ei välttämättä istu enää nykypäivän tarpeisiin. Näin on käynyt myös MPLS:lle. MPLS eli Multiprotocol Label Switching on 1990-luvun lopulla kehitetty teknologia, jolla WAN-verkkojen kompleksisuutta pyrittiin vähentämään. MPLS suunniteltiin ATM:n korvaajaksi. OSI-mallin mukaan MPLS operoi kerrosten 2 ja 3 välillä (puhutaan ”layer 2,5” -teknologiasta). MPLS-runkoverkossa kuljetetaan verkkoliikennettä (esim. IP-paketti) ennaltaContinue reading “MPLS on kuollut!”

IoT:n tietoturvatärpit

Kirjoitin aiheesta jo yhden vanhemman blogahduksen, jossa kuvasin hieman IoT-aihealuetta noin yleisesti sekä sen aiheuttamia tietoturvahaasteita. Ehkä olet sen jo lukaissut? Niin tai näin, pääset varmasti kärryille. Siirrytäänpä siis esimerkin avulla käytännön haasteita perkaamaan:Kuvitteellinen yritys, Airiv Oy, työllistää noin sata henkeä. Sillä on hallinnassaan maksimissaan parisen sataa työasemaa (jos laskemme, että osalla käyttäjistä on sekä läppäri ettäContinue reading “IoT:n tietoturvatärpit”


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.