Blogahduksia suomeksi. Pääasiallisesti tilauksesta kirjoitettuja, eli muualla jo julkaistuja, uudelleen lämmitettynä. Mutta onhan pizzakin hyvää mikron jälkeen, joten miksi ei blogauskin?
Tiedon luokittelun ja vaatimuksenmukaisuuden hallinnan tulevaisuus on täällä
Usein on todettu, että itse datan suojaus ja sen integriteetin valvonta on tietoturvan puuttuva rengas. Organisaatioiden hallitsema tietomassa paisuu kuin pullataikina. Tietokantojen ja tiedostojen luokittelu ja governance, niiden vaatimuksenmukaisuudesta puhumattakaan, on perinteisesti toteutettuna aivan valtava urakka. Isossa maailmassa datan suojaus on ollut pinnalla jo vuosia, mutta täällä pohjolassa siitä on puhuttu jopa hävyttömän vähän. Ilman…
Ovatko regulaatiot pilvelle liian raskas taakka?
Pilvipalveluiden käyttö on yleistynyt kiivaassa tahdissa eikä vauhdin hidastumisesta näy merkkejä. Pilveen on nyt menossa myös moni sellainen organisaatio, joka ei aiemmin ole kokenut siirtymää mahdolliseksi. Pilveen ei myöskään tarvitse rynnätä pää edellä isosti ja kerralla, vaan pilvisiirtymän voi toteuttaa vakain ja harkituin siirroin. Monet organisaatiot ovat hylänneet tai ainakin lykänneet pilvihaaveita joko omista tai…
Suomalaista pilveä Microsoftilta
Microsoft julkisti yhdessä Fortumin kanssa suunnitelmansa rakentaa Suomeen kaksi datakeskusta. Kyseessä on nimenomaan Azure-datakeskushanke. Aiemminhan Microsoftilla on Suomessa ollut kiihdytyspisteeksi luonnehdittava pieni konesalipresenssi, joka on palvellut M365-palvelun paikallista nopeuttamista. Uusi investointi tuo myös Azure-pilvipalvelut paikallisesti saataville. Meille syntyy siis toinen täysimittainen ”suomalainen pilvi”. Googlehan ehti ensimmäisenä Haminan datakeskuksellaan. Viime joulukuussa AWS ennätti kertomaan tuovansa nk.…
Tietoturvan itsepuolustuskurssi pilveen uskaltautuvalle
Tällä blogitekstillä opastan yli pilven turbulenssien ja karttamaan yleisimmät virheet. Lisäksi kerron huonoista käytännöistä, joita helposti tulee valittua, jos pilven rajoitukset ja mahdollisuudet eivät ole kirkkaina mielessä. Pilvipalveluiden tietoturvan rakennus eroaa perinteisestä tietoturva-ajattelusta etenkin suhteessa luottamukseen. Omassa hallinnassasi olevan verkkokytkimen voit nollata halutessasi, jolloin edelliset konfiguraatiot lähtevät. Samoin voit vaikka purra jokaisen verkkokaapelin poikki varmistaen…
Uuden sukupolven SOC
Perinteisesti SOC on ollut lähinnä palomuurin ja mahdollisesti reitittimien sekä muiden verkon aktiivilaitteiden valvontaa. Tämä toi varmastikin 90-luvulla paljonkin lisäarvoa, mutta miten se vastaa vuoden 2022 tietoturvatarpeisiin? Ei mitenkään. On aika ”ladata” SOC 2.0. Perinteinen tietoturva-ajattelu pohjautui turvallisen verkon ja turvattoman verkon (julkiset verkot, internet) jaotteluun. Näiden puolivälistä löytyy nk. DMZ-vyöhyke, joka yhdistää turvalliseksi ajatellun…
Elämää palomuurien jälkeen
Palomuurit, nuo bittiteiden tukkeet, ovat ilahduttaneet tietoturvakauppiaiden budjetteja jo hyvän aikaa kolmatta vuosikymmentä. Mutta mikä on firewallin rooli vuonna 2021? Reititin hoitaa NAT-osoitemuunnoksen, isoveli nimeltä pilvi kyttää tietoturvaa rajattomin resurssein ja käyttäjätkin ovat kotosalla, kaukana palomuuriparasta. Palomuurikeskeinen tietoturva-arkkitehtuuri pohjaa mitä vahvimmin luottamukseen. Luotamme siihen, että verkko palomuurin takana on hyvä ja turvattu. Iso, vahva palomuuri…
Onko pilveen vain menolippuja?
Pilveen mennään usein rytinällä pelkkä menolippu taskussa. Koska kaikki sinne pyrkivät, miksi ihmeessä miettiä jo etukäteen exit-strategiaa? Mutta tarpeen se on silti ja minäpä kerron miksi. Oikeastaan paluukaistan unohtaminen jopa hämmästyttää. Kuvittelisi ainakin riskinhallintajamppojen haluavan undo-toiminnallisuuden jokaiseen projektiin. Myönnettäköön, että itse näen julkipilven tehokkaimpana tapana tuottaa IT-palveluita. En usko näkeväni montaakaan tapausta, joissa aidosti tekniset…
Putoaako pilvi (taivas) päähäsi?
Naapuripilvi, pilvinaapuri, lähipilvi, kaupunkipilvi. Pilven reunasta puhuvat nyt niin IT-ihmiset kuin pilviekspertitkin. Pilvi ei enää pysy taivaalla, vaan laskeutuu alas valtavista konesaleista pienempiin datakeskuksiin. Tätä kutsutaan “reunalaskennaksi” (eli edge computing). Reilun kymmenen vuotta pilvi oli kuin jokin abstrakti elementti, kaukana sijaitseva kaikkien konesalien äiti, johon kannatti kaikki palvelut työntää. Kun se oli halvinta siten. Ja…
MPLS on kuollut!
Se, mikä toimi loistavasti vuosikymmeniä sitten, ei välttämättä istu enää nykypäivän tarpeisiin. Näin on käynyt myös MPLS:lle. MPLS eli Multiprotocol Label Switching on 1990-luvun lopulla kehitetty teknologia, jolla WAN-verkkojen kompleksisuutta pyrittiin vähentämään. MPLS suunniteltiin ATM:n korvaajaksi. OSI-mallin mukaan MPLS operoi kerrosten 2 ja 3 välillä (puhutaan ”layer 2,5” -teknologiasta). MPLS-runkoverkossa kuljetetaan verkkoliikennettä (esim. IP-paketti) ennalta…
IoT:n tietoturvatärpit
Kirjoitin aiheesta jo yhden vanhemman blogahduksen, jossa kuvasin hieman IoT-aihealuetta noin yleisesti sekä sen aiheuttamia tietoturvahaasteita. Ehkä olet sen jo lukaissut? Niin tai näin, pääset varmasti kärryille. Siirrytäänpä siis esimerkin avulla käytännön haasteita perkaamaan:Kuvitteellinen yritys, Airiv Oy, työllistää noin sata henkeä. Sillä on hallinnassaan maksimissaan parisen sataa työasemaa (jos laskemme, että osalla käyttäjistä on sekä läppäri että…
Follow My Blog
Get new content delivered directly to your inbox.